Ömer beyler nasıl yazılır?
Büyük harfle başlayan özel isimler: 1. Büyük harfle başlayan özel adlar ve soyadlar: Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Kâzım Karabekir, Ahmet Haşim, Sait Faik Abasıyanık, Yunus Emre, Karacaoğlan, Âşık Ömer, Wolfgang von Goethe, Vilhelm Thomsen, vesaire.
Ahmet Bey nasıl yazılır TDK?
Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, gerçek bir akrabaya atıfta bulunmasa bile küçük harfle yazılmalıdır.
Ayşeler nasıl yazılır?
İstanbul’daki insanlar beni tanımadı. İstanbulluların beni tanıması normal. Özel isimlere “aile, ev, soy, köken” anlamını ekleyen “-ler, -gil” ekleri kesme işaretiyle ayrılmaz. Ayşeler yarın buraya gelecek.
Mustafa Kemaller nasıl yazılır?
{2] Mustafa Kemal’inkiler tükenmezdir. Çoğul eki, [1] numaralı cümlede türetme eki gibi işlev görür; [2] numaralı cümlede çekim ekidir. Çoğul eklerini bir kesme işaretiyle ayıranlar şöyle der: “Özel isimlere eklenen çekim ekleri bir kesme işaretiyle ayrılır.”
Ahmetciğim ayrılır mı?
UYARI: Türemiş ekler, çokluk ekleri ve bunlardan sonra gelen ekler kesme işareti ile ayrılmaz: Türklük, Türkleşme, Türkçü, Türkçülük, Türk, Müslüman, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşma, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türkler, Türklük, Türkleşme, Türk…
Özel isimlere gelen le eki nasıl yazılır?
Özel isimlerin ekleri kesme işaretiyle ayrılmaz.
Ahmet Bey büyük mü küçük mü?
Kişi adlarından önce ve sonra gelen unvanlar, fahri unvanlar, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Kaymakam Erol Bey, Dr.
Ahmet Beyin derken in ayrılır mı?
Cevap: Kesme işareti (‘) özel isimlerden sonraki ekleri ayırmak için kullanılırdı. Daha sonra, her önemli kelimeyi takip eden ekler bu işaretle ayrıldı.
Özel isimlere gelen m eki nasıl yazılır?
Özel isimlere eklenen iyelik, hal ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır. Buna birkaç örnek verelim: Kurtuluş Savaşı, Atatürk, Bilge Kaan, Nero, vb.
Alilerin nasıl yazılır?
ALILER KELİMESİNİN ANLAMI “-ler” eki, özel isimden bir kesme işaretiyle ayrılmaz. Türkçe yazım kurallarına göre, özel isme eklenen “-ler” ekini takip eden ek, bir kesme işaretiyle ayrılmaz. Bu kelime sıklıkla yanlışlıkla Ali’s olarak yazılır. Doğru kullanım Aliler olmalıdır.
Merveler nasıl yazılır?
Hedef “Marveler” ve her zaman çoğul olarak kullanılır çünkü o “s” çok sayıda berk, peak ve braves içerir. Merveler, erkek arkadaşlarına gideceklerini ailelerine söyleyemeyen genç kızların en iyi arkadaşıdır.
Kısaltmalara gelen ekler nasıl yazılır?
Küçük harfli kısaltmalara eklenen ekler sözcüğün telaffuzuna göre yapılır: cm’yi, kg’dan, mm’den, kr.un. Büyük harfli kısaltmaların yanı sıra kısaltmanın son harfinin telaffuzu da dikkate alınır: BDT’ye, TDK’den, THY’de, TRT’den, TL’nın, vb.
Çoğul eki nasıl yazılır?
Özel isimlere eklenen -ler -lar ekleri kesme işaretiyle ayrılmaz. Bileşik isimler olarak yazılırlar. -ler-lar ekleri, sözde çokluk ekleri, çekim ekleri olarak adlandırılır. Özel isimlerdeki çekim eklerinden önce kesme işareti koyma kuralı çokluk ekleri için geçerli değildir.
Çokluk ekleri nelerdir?
Başka bir kaynakta bu kavram şu şekilde tanımlanmaktadır: “Tekil yerine çoğulluğu belirten bir gramer kategorisi. -ler (göz-ler), -imiz (göz-umuz, Gözler-imiz), -k (git) ekleriyle Türkçe çoğul -t-k, git-sek), -işi git-iz), -uz (gidiyor-sun-uz), -lim gide-lim), vb.” (Vardar, 1998, s. 65).
AVM’ye gelen ekler nasıl yazılır?
– Kurum ve kuruluş adlarındaki ekler kesme işaretiyle ayrılmaz. Buna bir istisna olarak “AVRUPA BİRLİĞİ” örneğini verebiliriz.
Selçuk Bey nasıl yazılır?
Selçuk Bey (d. 901 – ö. 1009), Büyük Selçuklu Devleti’nin adını aldığı kişidir. Kaşgârî’de geçen ismin orijinal biçimi Selçuk’tur (سلجك). İkinci hece daha sonra kalınlaştırılmıştır.
Osman Bey nasıl yazılır?
Osman Gazi veya Osman Bey olarak da bilinen (Osmanlı: عثمان بك, yaklaşık 1254–58, Söğüt – 1324, Bursa), Osmanlı beyliğini ve hanedanını kuran ve beyliğin ilk sultanı olan Türk hükümdarı ve generaliydi.
Hanım Bey nasıl yazılır?
Kişi adlarından sonra gelen saygı sözcükleri ve unvanlara gelen ekleri ayırmak için kullanılır: • Nihat Bey’e, Ayşe Hanım’dan Mahmut Efendi ve Enver Paşa’ya; Türk Dil Kurumu Başkanı’na vb. Kişi adlarından önce ve sonra gelen unvan, fahri unvan, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Kaymakam Erol Bey, Dr.
Orhan Bey nasıl yazılır?
Orhan Gazi veya Orhan Bey (Osmanlı: اورخان غازی; ö. 1281, Söğüt – ö. Mart 1362, Bursa) Osmanlı İmparatorluğu’nun ikinci padişahıydı. 1324 ile 1362 yılları arasında hüküm sürdü.