Aşurenin dinimizdeki yeri nedir?
İkram: Peygamberimiz bir hadis-i şeriflerinde: “Kim Aşure gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa, Cenab-ı Hak da onun bütün yıl boyunca rızkına bereket ve bolluk ihsan eder.” buyurarak, Aşure gününde ve bu ayda, ailemizin geçimini zorlamayacak şekilde cömertçe harcamaya teşvik etmiştir.
Aşure yapmak zorunlu mudur?
Aşura günü İslam dünyası için son derece önemli olan ve bazı ibadetlerin yapıldığı bir gündür. Bu ibadetleri yapmak İslam dinine göre zorunlu değildir, ancak kişinin kendi isteğine göre yaptığı ibadetlerdir.
Aşure farz mı sünnet mi?
– Aşure günü aileye ikramda bulunulmasıyla ilgili hadis sabittir. Buna göre, Aşure günü aileye ikramda bulunmak sünnettir. – Aşure matemi sonradan uydurulmuş bir eylemdir.
Aşure pişirmek şart mıdır?
Nuh (a.s.) gemide aşure pişirdiğinden, Müslümanların Muharrem’in onuncu günü aşure pişirmeleri ibadet değildir. Muhammed (s.a.s.) ve ashabı (radiy-Allahu ‘anhum ecma’in) bunu yapmadı. Bugün aşure pişirmenin ibadet olduğunu düşünmek sapkınlık ve günahtır.
Aşurenin hikayesi nedir?
Aşure, Hicri takvimine göre Muharrem ayının onuncu gününde hazırlanan bir tatlıdır. İslami inanışa göre, Hz. Nuh büyük tufandan sonra topraklara girdiğinde Muharrem ayının onuncu gününde elindeki son malzemelerle bu tatlıyı hazırlamıştır. Bu nedenle Aşure bolluk ve bereketi temsil eder.
Aşure kimin geleneğidir?
Aşura buğday yetiştirilen Mezopotamya’dan yayılmıştır. Bu nedenle, Aşura benzeri tatil veya Yeni Yıl yemekleri Çin’den İngiltere’ye kadar dünyanın birçok ülkesinde yaygındır. Yılın ilk ayı olan Muharrem’in onuncu günü olan Aşura, İslam’dan önce kutsal kabul edilirdi ve o gün yenen buğday yemeğine adını verirdi.
Müslümanlar aşure yapar mı?
Türkiye ve Balkanlar’daki Müslümanlar, Aşure gününün gerçekleştiği Muharrem ayında Aşure’yi kutlarlar. Geleneksel olarak, Nuh bu tatlıyı büyük tufandan sonra karaya çıktığında elinde kalan son malzemelerle hazırlamıştır.
Aşure yapıp dağıtmanın sevabı nedir?
İnancımıza göre külünü yapmak, yemek ve özellikle başkalarına dağıtmak bereket istemektir. Aşure pişirilen evlerde bir yıl boyunca bolluk olacağına, fakirliğin olmayacağına ve yiyenlerin şifa bulacağına inanılır.
Aşure neden yapılır diyanet?
Aşura genellikle Muharrem ayının 10. gününde kutlanır. Hz. Muhammed’in torunu. Hüseyin’in şehitliğini anmak için Kerbela’da inşa edilmiştir. Aşura’da kullanılan malzemeler, hazırlanma tarihi ve amacı, Aşura geleneğini uygulayan toplumların bu güne verdiği öneme bağlı olarak değişir.
Aşure neden yapılır Alevilerde?
Alevi inancında Aşura ve Muharrem yas günü, Alevilerde On İki İmam’ın, özellikle Kerbela’daki Hüseyin’in acısını anmak ve anlamak için kutlanır. Muharrem Yası’nın amacı, bu tür acıların tekrarlanmasını önlemek için gerekli olan insani değerleri ve Alevi öğretilerini özümsemektir.
Aşure yapmak bidat mıdır?
Eğer bu aşure yemeğine Şiiler arasında kendini dövmek gibi çirkin hareketler eşlik ederse, şüphesiz bu yemek bid’at olur. Bir Müslüman böyle şeylerle uğraşmamalıdır. Bu konuda (102885) numaralı soruya cevap olarak Bin Baz, Rahimehullah’tan bilgi verdi.
Muharrem ayı Kur’an’da geçiyor mu?
Muharrem kelimesi Kur’an-ı Kerim’de ay ismi olarak geçmemekle birlikte, savaşın saldırı dışında yasak olduğu ayların zikredilmesiyle bu aylara saygı gösterilmiştir (Bakara 2/191, 194, 217; Maide 5/2, 97).
Aşure yapmanın fazileti nedir?
Peygamber Efendimizin (S.A.V.) Muharrem ayının faziletleri hakkındaki hadisleri de Aşure gününün önemini ortaya koymaktadır. Allah Resulü şöyle buyurmuştur: “Kim Aşure gününü ihya ederse, Aşure gününü ihya etmiş olur. Kim de gündüz ve gece ibadetle meşgul olursa, Allah Teala onu rızıklandırır ve dilediği gibi diriltir.”
Aşure bir ibadet midir?
Bu bilgiler ışığında sorunuza dönecek olursak; toplumumuzda uzun yıllardır varlığını sürdüren Aşure geleneğini bir ibadet olarak değil, bize ait bir gelenek olarak kabul edip yaşatmak gerekir.
Aşure yapıp dağıtmak ne anlama gelir?
Pişen aşurenin içindeki malzemelere göre kişinin elde edeceği bereket, iyilik ve bolluğa işarettir. Rüyada kül serpmek, bol yiyeceğe işarettir.
Müslümanlar neden aşure yapar?
Aşura genellikle Muharrem’in 10. gününde kutlanır. Hz. Muhammed’in torunu. Hüseyin’in şehitliğini anmak için Kerbela’da inşa edilmiştir.
Aşure hangi peygamber zamanında yapılmıştır?
Aşura’nın tarihi Hz. Nuh’un zamanına kadar uzanır. Söylenene göre Hz. Nuh’un gemisi Muharrem’in 10. günü Cudi Dağı’nın tepesine yanaşır. Gemi karaya oturduktan sonra gemide kalan tüm malzemeler büyük bir kazanda kaynatılır.
Aşure Günü neler olmuştur diyanet?
“Yüce Allah Aşure gününü özel kılmıştır. Allah gökleri, yeri, dağları, denizleri, yıldızları, arşı, melekleri ve Adem’i (a.s.) Aşure gününde yaratmıştır. İbrahim’in (a.s.) doğuşu ve Nemrut’un ateşinden kurtuluşu Aşure günü olmuştur.
Aşure yapıp dağıtmanın sevabı nedir?
İnancımıza göre külünü yapmak, yemek ve özellikle başkalarına dağıtmak bereket istemektir. Aşure pişirilen evlerde bir yıl boyunca bolluk olacağına, fakirliğin olmayacağına ve yiyenlerin şifa bulacağına inanılır.