İçeriğe geç

Birleştirme Kararı Kesin Midir

Birleştirme kararına itiraz edilebilir mi?

CMK’nın 267. maddesinde; hâkim kararları ve kanunla belirlenen hallerde mahkeme kararlarına karşı istinaf yoluna başvurulabileceği hükme bağlanmıştır. CMK’nın birleşmeye ilişkin hükümleri incelendiğinde, bu kararlara karşı istinaf yoluna başvurulabileceğine ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır.

Birleştirme kararı istinaf edilir mi?

“Aynı yargı çevresinde, aynı derece ve aynı unvana sahip hukuk mahkemelerinde verilen davaların birleştirilmesi ve ayrılmasına ilişkin ilk derece mahkemesi kararlarına karşı istinaf yoluna başvurulabilir; bölge adliye mahkemesi kararlarına karşı ancak ilamla birlikte istinaf yoluna başvurulabilir.

Birleştirme kararı ne zamana kadar verilir?

Bu durumda, aynı yargı çevresindeki aynı derece ve kapasitedeki hukuk mahkemelerinde açılmış davaların birleştirilmesine, talep üzerine veya kendiliğinden karar verilinceye kadar her zaman karar verilebilir.

Anayasa mahkemesi birleştirme kararı verirse ne olur?

(3) Birleştirme kararı, ilk davanın açıldığı mahkemeye gecikmeksizin bildirilir. (4) Davalar aynı veya benzer sebeplerle açılmışsa veya bir davadaki hüküm diğerini etkiliyorsa bağlantı vardır.

Birleştirme kararı kesin mi?

Birleşme kararı, ilk davanın açıldığı mahkemeye derhal tebliğ edilir (HMK m. 166/3). Birleştirme kararını veren mahkeme (ikinci davanın açıldığı mahkeme) bu kararla davadan çekildiği için birleştirme kararı kesin karar olup, bu karara karşı yalnızca istinaf yoluna başvurulabilir.

Birleştirme kararı ne demek?

İçtihat birleştirici kararlar, benzer konularda bağlayıcı olan ve daireler arasında farklı yorumlardan doğabilecek uyuşmazlıkların hukuk güvenliğini olumsuz etkilemesini önlemek amacıyla özel bir içtihat benimseyen Resmî Gazete’de yayımlanan kararlardır.

Hangi dava birleştirilemez?

(1) Mahkeme, yargılamanın düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla, yargılamanın her aşamasında, açılan davaları ayırmaya veya sonradan birleştirmeye, talep üzerine veya kendiliğinden karar verebilir.

Hukuk mahkemesi kesin karara karşı ne yapılabilir?

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’na göre kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı başvurulabilecek olağanüstü kanun yolları iki ayrıma tabidir. Bunlar şunlardır: hukuki sebeplerle temyiz, yargılamanın iadesi (yenilenmesi).

2 kez istinaf olur mu?

Temyiz süresi içerisinde ikinci kez itiraz edilebilir. (Hukuk Dairesi – Karar: 2019/9846)

Yargıtay içtihadı birleştirme kararları bağlayıcı mı?

Yargıtay’da içtihatların birleştirilmesi Yargıtay’ın içtihatların birleştirilmesine ilişkin kararları bağlayıcıdır.

CMK birleştirme hangi mahkemede yapılıyor?

14. Yargıtay’ın birleştirme kararının usul ve yasaya uygun olduğu kabul edilmelidir.

Dosya birleştirme önerisi ne demek?

Birleştirme: Dosyalar arasında bağlantı varsa, başlangıçta ayrı ayrı açılmış ve bekleyen (görülen) her bir dosya, ilk açılan dosyayla birleştirilerek tek bir dosya haline getirilir (5271 sayılı Kanun, md. 9,10, 11, 6100 sayılı Kanun, md. 11).

Birleştirme kararı istinaf edilebilir mi?

(1) Aynı yargı çevresindeki aynı derece ve unvandaki hukuk mahkemelerince verilen davaların birleştirilmesi ve ayrılmasına ilişkin ilk derece mahkemesinin kararlarına karşı istinaf yoluna başvurulabilir; bölge adliye mahkemesinin kararlarına karşı ancak hükümle birlikte istinaf yoluna başvurulabilir.

Danıştay içtihadı birleştirme kararları bağlayıcı mı?

Hukuk Birleştirme Komisyonu’nun kararı idare ve idari yargı mercileri için kesin ve bağlayıcıdır. Anahtar sözcükler: idari yargı işlemleri, hukuk birleştirme kararları, Danıştay Hukuk Birleştirme Komisyonu, kararlar arasında çelişki veya tutarsızlık, birleştirme şartının bulunması.

Anayasa Mahkemesi kararları kesin midir?

Anayasa’nın 153. maddesi, Anayasa Mahkemesi kararlarının “yasama, yürütme ve yargı organları, idari makamlar, gerçek ve tüzel kişiler” açısından “kesin” ve bağlayıcı olduğunu belirtmektedir. Bu hüküm; Anayasa Mahkemesi kararlarını eleştirmek ve sorgulamak veya hatta Anayasa Mahkemesi’nden üstün bir yetki iddia etmek elbette yasak değildir.

Mahkeme kararına itiraz edilebilir mi?

Yargı kararlarına karşı kural olarak, istisnai hallerde mahkeme kararlarına karşı da itiraz yoluna başvurulur. Cumhuriyet savcılığının kovuşturmaya yer olmadığına dair kararlarına karşı da itiraz mümkündür (m. 31/1).

Hangi dava birleştirilemez?

(1) Mahkeme, yargılamanın düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla, yargılamanın her aşamasında, açılan davaları ayırmaya veya sonradan birleştirmeye, talep üzerine veya kendiliğinden karar verebilir.

Ara kararlara itiraz edilebilir mi?

Temyiz genellikle yargı kararlarına itiraz etmenin bir yoludur. Ancak kanunda belirtilen durumlarda ara yargı kararlarına karşı temyiz yoluna başvurulabilir. Bu yöntem tutuklama veya hükmün ertelenmesi gibi kararlara karşı kullanılabilir.

CMK Madde 116 Nedir?

Ceza Kanunumuzun 116. maddesine göre, ‘Yakalanması hususunda kuvvetli şüphe bulunan veya suç delili elde edilebilecek şüpheli veya sanığın üstü, eşyası, evi, işyeri veya kendisine ait diğer yerler aranabilir.’

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Elit Escort