Yakın anlamlı ikileme nedir?
Eş anlamlı sözcüklerden oluşan tekrarlar: » akıllı, sağlıklı, güçlü, kılık değiştirmek… Anonim sözcüklerden oluşan tekrarlar: » Anonim sözcüklerden oluşan tekrarlar: » ileri geri, az ya da çok, er ya da geç, büyük ve küçük… Biri anlamlı, diğeri anlamsız sözcüklerden oluşan tekrarlar: » eski püskü, eğri büğrü, eksik, çöp…
İkileme örnekleri nelerdir?
İndirgemeler ayrı ayrı yazılır: adım adım, yavaş yavaş, sürü halinde, şaşkın, şaşkın (bakan), farklı, derin, kademeli olarak, güzelce, santim santim, parça parça, parça parça (dinleyen), kol kola, sallanarak, vurarak .. vurarak, takım takım, tık tık, yavaşça, kırk elli (yıl), üç beş (kişi), yüz elli (yıllık), vb.
Akıllı uslu yakın anlamlı mı?
Akıllı ve iyi kelimeleri artık günümüzde eşanlamlı olarak kullanılmıyor. Tıpkı bugün birçok kişinin kullandığı “akıllı telefon”un “akıllı telefon” olarak adlandırılmaması gibi.
Acı tatlı ikileme mi?
İslami dönem Türk edebiyatının ilk ürünlerini sayan Karahanlı Türkçesi metinlerinde, söz dizimi öğesi olarak önemli bir ikilemeye rastlamak mümkündür: Kutadgu Bilig’de: acıġ sücig ‘acı tatlı’, adaş koldaş ‘kardeş, dost, eş-dost’, bilge bügü ‘alim, bilge, akıllı’, lebenstirig ‘diri’, çav kün ‘şan, şöhret, …”
Yakın anlamlı kelimeler nelerdir?
Yakın anlam, bir kelimenin anlamının başka bir kelimeyle benzer veya ilişkili olduğu durumlarda kullanılan bir terimdir. Bu terimler aynı veya benzer bir anlamı ifade etmek için kullanılır.
Masmavi ikileme mi?
İkilemeler üzerine ilk sözlük 2007 yılında oluşturulmuştur; Türkçe İkilemeler Sözlüğü (AKYALÇIN, 2007:14) adlı çalışmada, m, p, r, s ve l, a, e harflerini içeren sözcükler (gür, kırmızı, temiz, koyu mavi, tamamen çıplak, yapayalnız…)
Ağlaya ağlaya ikileme mi?
Bu gruba giren 38 ikilem belirlendi: Zaman zaman kesilmek; Ağlaya ağlaya yıkıldık, çok şükür senden kurtulduk; Karısının yanına gelip şömineye gitti; Arkun Arkun demek; Oş oş akıllı olmak; Kulpu kaba, yüreği kaba, utancı oba oba; Asım asım olmak; Ümit ettim, umut ettim, tuttum; İnsan; Bir kere almayınca bak; Öl ve öl…
Ölüm kalım ikileme mi?
Türkçede “bir ölüm-kalım meselesi” ifadesi kaynak metindeki ikileme tam olarak uymaktadır. Ö2) Çeviri metinde anlamsal ve biçimsel eşdeğerlik vardır.
Hangi ikilemeler bitişik yazılır?
Tek heceli sözcüklerle yapılan ikilemeler arasında, telaffuzda vurgusu ikinci sözcüğe (son heceye) kayan ikilemeler, birleşik sözcük haline geldikleri için yan yana yazılır: cızbız, altüstü, cırcır böceği, civciv, çöp, nag, gelgit, dalga, hoş, yüz ifadesi (olmak), ağ çekmek gerekir…
Kılık kıyafet yakın anlamlı mı?
Kılık değiştirme kelimesi hem görünüş hem de giyim anlamına gelir.
Akıllı uslu hangi ikileme?
Oluşum biçimleri İkileme örnekleri Oluşum biçimleri yukarı ve aşağı, ileri ve geri, iyi ve kötü, az veya çok Karşıt anlamlı sözcüklerin kullanımı, kılık değiştirme, akıllı, uslu, yüksek sesli, eş anlamlı sözcüklerin kullanımı, eğri, belirsiz, küçük, her türlü toplanma, biri anlamlı diğeri anlamsız sözcüklerin kullanımı, 5 satır daha
Akça pakça ikileme mi?
Türkçedeki “açık rakısı”, “akça pakça”, “apar topar” ikilemelerinin kelime dizilimleri arasında fonetik bir benzerlik bulunurken, “ışişik”, “sille tokat”, “sevip okamak”, “kör lame” ikilemeleri arasında da anlamsal bir ilişki bulunmaktadır.
Yüz yüze ikileme mi?
Yüz yüze ayrı mı yazılır? İfadeyi daha etkileyici kılmak ve anlamı güçlendirmek için zıt, eş anlamlı, yakın veya uzak sözcüklerin yan yana kullanılmasıyla oluşturulan kelime gruplarına “çiftlemeler” denir. “Yüz yüze” ifadesi de her zaman ayrı yazılan bir ikileme ve belirlemedir.
Salkım saçak ikileme mi?
Püngül sözcüğü Derleme Sözlüğü’nde (DS IX, 3494) püngül taskül “küme saçaklığı” ikiliğine dahil edilmiştir. +lI olmadan yapılan bu ikileme Tarama sözlüğünde tas-tarım olarak adlandırılmıştır.
Olursa olsun ikileme mi?
{-I} ekinin kullanıldığı lehçelerde, fonetik yapısı ne olursa olsun, bütün çok heceli fiil köklerinde {-I} ekiyle ikileme görülür.
Peş peşe ikileme mi?
Bu kelime bir indirgeme olarak kullanıldığında, kesintisiz anlamına gelir. “Birbiri ardına” ikiliği aynı zamanda “sürekli, kesintisiz” anlamına gelir.
Hangi ikilemeler bitişik yazılır?
Tek heceli sözcüklerle yapılan ikilemeler arasında, telaffuzda vurgusu ikinci sözcüğe (son heceye) kayan ikilemeler, birleşik sözcük haline geldikleri için yan yana yazılır: cızbız, altüstü, cırcır böceği, civciv, çöp, nag, gelgit, dalga, hoş, yüz ifadesi (olmak), ağ çekmek gerekir…
Yorgun argın ikileme midir?
“Perişan”, “parçalanmış”, “tatsız”, “tuzsuz”, “yalvarıyor”, “yaz” ve “yorgun” gibi çarpımlar genellikle iki bağımsız kelimeden oluşur.
Zar zor ikileme mi?
Bazı ikilikler şunlardır: az ya da çok, tembel, az ya da çok, ara sıra, saf, az ya da çok, borçlu, zengin, çılgın, düzenli, kararsız, iyi ya da kötü, sıkı, zor, dağınık, bucak, ormansız, sırılsıklam, bir sepet dolusu amel, yalancı, zaman kaybı, …